Cink
A cink egy pótolhatatlan nyomelem a szervezetnek, több száz enzim nélkülözhetetlen alkotórésze. Számos folyamatban tölt be nagyon fontos szerepet. Ennek ellenére viszonylag kevés mennyiség is fedezi a napi szükségletet, mégis érdemes odafigyelni, hogy ez a mennyiséget megkapja a szervezetünk.
Jótékony hatásai a cinknek a szervezetre?
- Kulcsfontosságú a gyermekeknek, a megfélő fejlődéshez.
- Fontos gyermekvállalás esetén, mivel nélkülözhetetlen az egészséges sperma termelődéshez
- Részt vesz számos enzim működésében, mint például az inzulin megfelelő működésében. Éppen ezértegyensúlyban tartja a vércukorszintet.
- Hozzájárul az immunrendszerhez
- Segíti a seb gyógyulását, kedvezően hat a bőrre
Igaz hogy a cinket kevés mennyiségben kell fogyasztani, viszont mégis elengedhetetlen a szervezet számára! Az egyik legfontosabb feladata közé tartozik a sejtvédelem, pontosabban a sejteket határoló hártyáinak fenntartása. Cink hiányában a sejt membrán sérülékennyé válik a káros hatásokkal szemben, amely a sejt életképességének nagymértékű csökkenéséhez vezetne.
Cink jótékony hatással van a spermára?
A válasz egyértelműen igen!
- Mivel a cink hatást gyakorol a hormonok szintézisének folyamatában, így hozzájárul és befolyásolja a hormonrendszer egészséges működését.
- A cink segíti az egészséges spermiumok kialakulását.
- A cink direkt módon befolyásolja a sperma képződésüket és semlegesíti az olyan nehézfémeket amely a spermiumképződésre kifejtett káros hatású lehet, mint az ólom és a kadmium.
Cink hatása a vércukorszintre.
Mivel a cink az inzulinhormon alkotóeleme, így nagyban hozzájárul a vércukorszint egyensúlyban tartásához. Fontos odafigyelni a megfelelő napi pótlására, vagy akár egy egyszerű vérvétel során legalább évente egy alkalommal megmérjék a cukorbeteg vérének cinktartalmát. Mivel sajnos a cukorbetegek vizeletürítéskor - egyéb nyomelemek mellett - több cinket veszítenek, mint a nem cukorbetegek.
Cink hiány
- Gyulladt bőr, bőrszárazság, bőr repedezés, vagy akár ekcéma alakulhat ki.
- Hajhullás, fehér foltos körmök.
- Legyengült immunrendszer, fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség csökkenése.
- Gyerekeknél hiánya lassú növekedés, krónikus hiány esetén akár fejlődési elmaradás.
- Fáradékonyság, levertség, rossz közérzet.
Cink források: magok, diófélék, máj, brokkoli, sajtok, mák, lennmag.