Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

E-vitamin (tokoferol)

Herbadoctor
E-vitamin (tokoferol)

Az E-vitamin egy esszenciális zsírban oldódó vitamin, éppen ezért nagyon lényeges a zsíros táplálékok fogyasztása is, hogy az E-vitamin megfelelően felszívódjon és hasznosulni tudjon. Számos jótékony hatással van a szervezetre. 

Védi  testünket a szabad gyökök károsító hatásától és hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.

E-vitamin megfelelő szint tartása mellett kevésbé fordul elő érelmeszesedés, mivel védi a szívet, és a szabadgyök-fogó hatása végett védi a szív koszorúereit a károsodásoktól. És mivel megakadályozza  a vérlemezkék összecsapódását, így gátolja a vérrögképződést, véd a trombózis és a szívroham ellen.

Mindemellett értékes antioxidánsként is  funkcionál.

Mire jó az E-vitamin?

  • vérrögképződés megelőzése
  • hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében
  • nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában
  • az időskori látásélesség romlásának megelőzésében
  • részt vesz a szervezet fehérje szénhidrát és zsíranyagcseréjében
  • rendszeres szedése lassítja a sejtek öregedését
  • antioxidáns hatása miatt, javasolt szívbetegeknek, vagy érelmeszesedés megelőzése
  • kedvezően hat a bőrre, körmökre és a hajra
  • A-vitaminnal együtt szedve, védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.
  • megakadályozza a maradandó hegesedéseket

Az E-vitamin egyfajta védő funkciót tölt be a szervezetben, segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket. Fontos szerepet tölt be a sejtfalak jó állapotban tartásában.

 És számos, akár végzetes kimenetelű megbetegedés megelőzésében segíthet. Úgy mint a fertőzések kialakulása, szívroham, trombózis, idegrendszeri károsodás, vérrögképződés.  

A tanulmányok azt is bizonyították, hogy az E-vitamin nagyon jót tesz a körömnek, a bőrnek és a hajnak is. Így bátran alkalmazzák akár a szépészeti területeken is egyaránt, mivel az E-vitamin a bőr maradandó hegesedése ellen is védelmet nyújthat.

A legjobb, ha C-vitaminnal együtt fogyasztjuk. Mivel a C-vitamin egy másik olyan értékes antioxidáns vitamin, amely nagyon fontos nemcsak a bőrünk, hanem az erek és az immunrendszer számára is.

Miben található E-vitamin?

Legértékesebb E-vitamin forrás a növényi olajokban van: tehát a napraforgóolaj, tökmag, édesburgonya, mogyoró, mandula.
Állati eredetű élelmiszerekben: tojás, máj, hús.

Akik valamilyen emésztési problémával küzdenek, gyakrabban lehet hiányuk E-vitaminból, ami viszont meglehetősen veszélyes, hiszen az E-vitamin hiánya káros hatással van az idegekre, és szemproblémákat vagy immunrendszeri gondokat is okozhat.