E-vitamin (tokoferol)
Az E-vitamin egy esszenciális zsírban oldódó vitamin, éppen ezért nagyon lényeges a zsíros táplálékok fogyasztása is, hogy az E-vitamin megfelelően felszívódjon és hasznosulni tudjon. Számos jótékony hatással van a szervezetre.
Védi testünket a szabad gyökök károsító hatásától és hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.
E-vitamin megfelelő szint tartása mellett kevésbé fordul elő érelmeszesedés, mivel védi a szívet, és a szabadgyök-fogó hatása végett védi a szív koszorúereit a károsodásoktól. És mivel megakadályozza a vérlemezkék összecsapódását, így gátolja a vérrögképződést, véd a trombózis és a szívroham ellen.
Mindemellett értékes antioxidánsként is funkcionál.
Mire jó az E-vitamin?
- vérrögképződés megelőzése
- hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében
- nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában
- az időskori látásélesség romlásának megelőzésében
- részt vesz a szervezet fehérje szénhidrát és zsíranyagcseréjében
- rendszeres szedése lassítja a sejtek öregedését
- antioxidáns hatása miatt, javasolt szívbetegeknek, vagy érelmeszesedés megelőzése
- kedvezően hat a bőrre, körmökre és a hajra
- A-vitaminnal együtt szedve, védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.
- megakadályozza a maradandó hegesedéseket
Az E-vitamin egyfajta védő funkciót tölt be a szervezetben, segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket. Fontos szerepet tölt be a sejtfalak jó állapotban tartásában.
És számos, akár végzetes kimenetelű megbetegedés megelőzésében segíthet. Úgy mint a fertőzések kialakulása, szívroham, trombózis, idegrendszeri károsodás, vérrögképződés.
A tanulmányok azt is bizonyították, hogy az E-vitamin nagyon jót tesz a körömnek, a bőrnek és a hajnak is. Így bátran alkalmazzák akár a szépészeti területeken is egyaránt, mivel az E-vitamin a bőr maradandó hegesedése ellen is védelmet nyújthat.
A legjobb, ha C-vitaminnal együtt fogyasztjuk. Mivel a C-vitamin egy másik olyan értékes antioxidáns vitamin, amely nagyon fontos nemcsak a bőrünk, hanem az erek és az immunrendszer számára is.
Miben található E-vitamin?
Legértékesebb E-vitamin forrás a növényi olajokban van: tehát a napraforgóolaj, tökmag, édesburgonya, mogyoró, mandula.
Állati eredetű élelmiszerekben: tojás, máj, hús.
Akik valamilyen emésztési problémával küzdenek, gyakrabban lehet hiányuk E-vitaminból, ami viszont meglehetősen veszélyes, hiszen az E-vitamin hiánya káros hatással van az idegekre, és szemproblémákat vagy immunrendszeri gondokat is okozhat.