A-vitamin.
Az A-vitamin vagy más néven retinol, zsírban oldódó vitamin. Számos fontos szerepet lát el a szervezetünkben, segíti az emberi test fejlődését és növekedését, illetve erősíti az immunrendszer funkcióját. Egyik fő feladata a szem, illetve a látás egészségének támogatása és megóvása.
Főként a szem ideghártyájában nélkülözhetetlen a jelenléte., ugyanis fontos funkciója hogy a szürkületben való látást biztosítja, így megelőzve az úgynevezett farkasvakságot.
Továbbá nélkülözhetetlen a csontszövetek épségének megőrzésében és jelentősen hozzájárul a csontok egészséges fejlődéséhez. Egyfajta védő hatást ad a szervezet belső működésének. Valamint védi a bőrt, és részt vesz a hámsejtek képződésében.
A-vitamint a szervezet is képes előállítani előanyagokból, mint például a ß-karotin, melyet majd A-vitaminná alakítja.
A természetben 2 formája található meg,
a retinol, (állati eredetű) mely állati eredetű ételekkel lehet bevinni a szervezetbe és tulajdonképpen teljesen hasznosúl.
a karotinok, (növényi eredetűek) mely az A-vitamin provitaminja jelentős antioxidánst tartalmaznak. Ezek a növényekben találhatók meg, melyből a szervezetünk A-vitamint képes előállítani. viszont nem képes teljesen hasznosítani azt.
A-vitamin hiány tünetei lehetnek:
Hiánya, hajhullás, gyenge töredezett körmök, bőr szárazzá válása. És mivel a szemnek fontos vitaminja így különböző szem panaszok fordulhatnak elő úgy mint: látás romlás, kötőhártya kiszáradás, szaruhártya elhomályosodás vagy farkasvakság. Hosszabb idejű A-vitamin hiány teljes vakságot is okozhat.
Az A-vitamin hiány megelőzhető, ha odafigyelünk hogy A-vitaminban gazdag ételt is fogyasszuk, mint pl: máj, halmájolaj, tejtermékek, valamint kifejezetten a narancssárga színű zöldségek, gyümölcsök.