A hagyományos kínai gyógyászatban és a több ezer éves múlttal rendelkező indiai civilizáció egészségmegőrző rendjében is fontos szerepet tölt be a gyömbér. Úgy tartják, a gyömbérgyökér segíthet a test és a lélek harmonizálásában, egyensúlyt teremtő alkotórész. Gyógyhatását tekintve a legrégebben használt növény. Fokozhatja az intelligenciát, határozottabbá tehet. Nem csak a testet, hanem a lelket is erősítheti. Emellett a kínai tengerészek tengeribetegség ellen is fogyasztották. A gyökér forrázata vértisztító hatású lehet, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. Hatóanyagai ingerelhetik a nyálkahártya receptorait a gyomorban és a belekben, ennek köszönhetően ösztönzőleg hathat a gyomor- és epesav képződésre, illetve az emésztésre. Mindez – rendszeres fogyasztása esetén – védelmet nyújthat a gyomorfekély ellen. Mivel szabályozza a gyomorsav működést, rágcsálásával csökkenthető a kiadós italozások utáni másnaposság is.
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél ajánlható, erősítheti az immunrendszert, mérsékelheti a lázat, és szerepet játszhat az influenza vírusok elpusztításában. A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne. Ha eddig csak ételek ízesítésére használtuk, itt az ideje, hogy kipróbáljuk gyógyító teaként is, melynek népszerűsége abban rejlik, hogy rengeteg testi és lelki problémára nyújthat megoldást.