Részletek a termékről.
Milyen jótékony hatásai lehetnek a D-vitamin fogyasztásnak?
- hozzájárulhat a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez
- fokozhatja a csontképződést
- hozzájárulhat a megfelelő immunvédelemhez
- segíti a Kalcium felszívódását a szervezetben
- hozzájárulhat az izmok és az idegrendszer normális működéséhez
Milyen tünetei lehetnek, és mi okozhatja a D-vitamin hiányt?
Minden bizonnyal D-vitamin-hiányos, ha a következő tüneteket tapasztalja magán:
- influenza
- izomgyengeség
- pikkelysömör
- krónikus vesebetegség
- cukorbetegség
- asztma
- krónikus ínybetegség,
- szív és érrendszeri betegségek
- skizofrénia, depresszió
- rák, daganatos betegségek
A D-vitamin hiányát okozhatja a helytelen táplálkozás vagy a szürke téli hónapok is, amikor nem tudunk D-vitaminban gazdag napfürdőt venni. A napfényfürdőn kívül azonban számos más mód, és megoldás is rendelkezésünkre áll, hogy ezt a zsírban oldódó vitamint pótolni tudjuk. Bizonyos élelmiszerek és étrendkiegészítők étrendünkbe történő beillesztésével sokat tehetünk a szükséges mennyiség beviteléért. Kiemelendő a sós és édesvízi halak, valamint a belőlük előállított termékek, úgy, mint a halolaj. Kalciferolban gazdag halfajok között szerepel többek között a tonhal, pisztráng, harcsa,sügér, csuka, lazac stb. D-vitaminban gazdag növények lehetnek a kakaóbab és a gomba (pl.a vargánya). Adalékanyag mentes, minőségi termékekkel, étrend-kiegészítőkkel sokat tehet azért, hogy a D-vitamin hiány problémája többé ne okozzon fejtörést.
Milyen összetevőket tartalmaz a D-vitamin kapszula?
Név
|
Mennyiség
|
*NRV
|
D3-vitamin (2000 NE) |
50 µg |
1000% |
*: NRV napi beviteli referenciaérték felnőttek számára
**: NRV nincs meghatározva
Összetevők: napraforgó (mag) olaj, nedvesítőszer (glicerin), módosított keményítő, karragén, tisztított víz, kolekalciferol.
Ajánlott adagolás: napi 1 D-vitamin lágyzselatin kapszula bőséges folyadékkal lenyelve.
Allergén információ: Tej, szója, hal és földimogyoró összetevőket feldolgozó üzemben készült.
Figyelmeztetés: Ne lépje túl a napi javasolt adagolást. A készítmény nem megfelelő a terhes és szoptató nők számára. Az étrendkiegészítőket nem ajánlott a változatos és kiegyensúlyozott étrend pótlásaként használni. Tárolja a gyermekektől távol, legfeljebb 25°C hőmérsékleten. Védje a közvetlen napfénytől és a fagytól.
Amit még a D-vitaminról tudni érdemes…
A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok egyike. A zsírokhoz hasonlóan felszívódása a bélben történik, majd vér útján jut a szervezet különböző részeibe. A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására.
A D-vitamin igen jelentős szerepet tölhett be a csontok és fogak egészséges fejlődésében, illetve ezek szerkezetének fenntartásában, mivel szabályozhatja a kálcium és a foszfor anyagcseréjét. Ha a vérben lévő kalcium mennyisége csökken, a D-vitamin inaktív(nem aktív) előanyaga aktív D-vitaminná alakul, ami a parathormonnal (mellékpajzsmirigyben termelődő hormon) együtt kalciumot szabadíthat fel a csontokból, így a szervezet több kalciumot tud felvenni a bélrendszerből, és a vér kalciumszintje is emelkedhet. Ha a szervezetben elegendő kalcium van, kevesebb aktív D-vitamin termelődik.
Elősegítheti továbbá a gyomor-bél traktusból és a veséből a kalcium felvételét, illetve visszaszívódását, és fokozhatja a csontokban a csontképződést. A D-vitamin szükséges az egészséges izom-és idegrendszeri működéshez is. A hazai szakmai ajánlás ebben az időszakban 2000 NE D-vitamin naponta. Kutatások szerint a D-vitamint rendszeresen szedők körében alacsonyabb számban fordulhat elő influenza és egyéb légúti megbetegedés.
A kalcium és a D-vitamin segíthetik egymás felszívódását, hozzájárulhatnak az izmok és az idegrendszer normális működéséhez, a normál csontozat és fogazat fenntartásához. Szerepük lehet az immunrendszer megfelelő működésében.