Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Táplálkozással a visszerek ellen

Herbadoctor
Táplálkozással a visszerek ellen

Egészségünk megőrzése szempontjából kiemelkedően fontos az egészséges étrend követése. Az, hogy mit eszünk az egész szervezetünk működésére hatással van. Törekednünk kell arra, hogy megőrizzük vagy elérjük az ideális testsúlyunkat. 

Visszeres megbetegedés esetén az különösen fontos, hiszen a túlsúly súlyosbíthatja a betegség tüneteit, hiszen minél nagyobb súlyt kell cipelniük a lábainknak, annál jobban meg vannak erőltetve, és ez fokozza a véna tágulat kellemetlen tüneteit. Vannak olyan ételek, amelyek serkentik az anyagcserét és vannak olyanok is, amelyek képesek megfiatalítani az ereinket. A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány nagyon hasznos ételt, melyeknek rendszeres fogyasztása elősegítheti ereink egészségét.

Nézzük meg melyek azok  az ételek, amelyek jó hatással vannak az érrendszerre:

Fokhagyma:

A fokhagyma gyulladáscsökkentő hatása széles körben ismert. A fokhagyma rendszeres fogyasztása képes enyhíteni a visszér okozta kellemetlen tüneteket. A fokhagyma ugyanis a nagyfokú gyulladáscsökkentő hatás mellett erőteljes méregtelenítő hatással is rendelkezik és tisztítja a vért, ezáltal támogatja az érrendszert.

Fekete áfonya:

Ez a rendkívül finom, sötét színű kis bogyó rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően gyulladás csökkentő hatása is van és serkentőleg hat azérrendszerre. A másik nagyon hasznos vitamin az E-vitamin, ami antioxidáns hatása miatt van kedvező hatással ereinkre. Az antioxidánsok semlegesítik a káros anyagok lebontásakor keletkező szabadgyököket, ezáltal kiváló eszközt jelentenek a szívinfarktus és az érrendszeri megbetegedések ellen való harcban. A fekete áfonya egy valóságos csodabogyó. Jót tesz a szemnek, a bőrnek és a memóriánknak is. Nyersen is fogyasztható, de számtalan receptben használják sütemények, desszertek ízesítésére, emellett remek lekvár is készíthető belőle.

Szőlőmag:

Ha szőlőt fogyasztunk, akkor mindenképpen együk meg a magját is, hiszen a szőlőmag segítségével rendkívül hatékony módon vehetjük fel a harcot a visszerek ellen. A szőlőmag nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, flavonoidokat linolsavat, és olyan egyéb antioxidánsokat, melyek jótékony hatással vannak a visszerekre. A szőlőmag fogyasztása képes csökkenteni a láb duzzanatát és a vérkeringésre is serkenetőleg hat.

Spenót:

A spenótról mindenkinek a népszerű rajzfilmfigura, Popeye jut eszébe, hiszen a híres mesefigurának a spenót a kedvenc étele. A gyerekek viszont már nem annyira rajonganak ezért a rendkívül hasznos zöldségért, pedig a magas vitamin tartalmának köszönhetően rendkívül sok jótékony hatással rendelkezik. Többek között a magas K-vitamin tartalmának köszönhetően jó hatással van a visszerekre is. Ugyanis az MPG nevű fehérje, ami képes elősegíteni a visszérbetegség megelőzését, csak a K-vitamin jelenlétében képes aktiválódni.

Halételek:

Sajnos a magyar konyhában nem kapnak túl nagy hangsúlyt a halételek, pedig rendkívül jó hatással lehetnek az érrendszerre. A halak húsa nagy mennyiségben tartalmaz Omega 3 zsírsavat, amely képes csökkenteni a káros koleszterin szintjét ezáltal támogatja az ereink egészségét.

Igyekezzünk ezeknek az ételeknek a rendszeres fogyasztását beiktatni az étrendünkbe. Természetesen ne várjunk csodát, de ha megfelelően kombináljuk őket a rendszeres testmozgással, akkor nagymértékben támogathatjuk ereink egészségét.