Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Karácsonyi receptek és ünnepi sütemények

Karácsonyi receptek és ünnepi sütemények

A karácsony nemcsak az ajándékozásról és a dekorációról szól, hanem az ünnepi asztalról is. Mondhatnánk úgy is, hogy számos alkalommal kerül a középpontba sok magyar családnál. Úgyhogy mi is elővettük kedvenc receptjeinket és most bátran meg is osztjuk veletek, hátha még valaki nem tudja, mit is készítsen karácsonykor vagy karácsonyra.

Az ünnep alkalmával sokszor ebédre vagy vacsorára várjuk a vendégeket vagy éppen mi magunk megyünk látogatóba. Így akarva-akaratlanul is, de a fókusz számos alkalommal az ünnepi fogásokon van, és ha karácsony, akkor bizony az édességek sem maradhatnak ki. Sőt, vannak, akik süteményeket visznek ajándékba is, hiszen az otthon készült finomságok különösen meghitté varázsolhatják az ünnepi hangulatok. Már a készítésük során is könnyebb ráhangolódnunk a karácsonyra, és ha meg is ízleljük azokat, akkor biztosan elvarázsol bennünket az ünnepi hangulat. Úgyhogy jöjjön néhány a karácsonyi receptjeink közül, hogy segítsünk nektek az ünnepre hangolódni!

 

MÉZESKALÁCS – AZ ÜNNEPI KLASSZIKUS

A mézeskalács az egyik legikonikusabb karácsonyi sütemény, amelyet gyerekekkel is könnyű elkészíteni. Nemcsak az íze csodálatos, de a díszítése igazi kreatív élményt nyújt az egész család számára, arról nem beszélve, hogy sülés közben igazi karácsonyi illat járja át lakásunkat közben.

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 5 evőkanál méz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés:

Tészta összeállítása: a lisztet keverjük össze a porcukorral, sütőporral és a fűszerkeverékkel. Adjuk hozzá a vajat, a mézet és a tojást, majd gyúrjuk sima tésztává. A tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe legalább egy órára. Amint letelt az egy óra, nyújtsuk ki a tésztát fél centiméter vastagságúra, majd szúrjunk ki belőle különféle karácsonyi formákat (csillag, hópehely, szív stb.). Ha ezzel is készen vagyunk, akkor helyezzük a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180 °C-on 8-10 percig. Miután kihűltek, díszítsük cukormázzal, csokoládéval vagy színes cukorkákkal.

Gyerekekkel a mézeskalács díszítése igazi szórakozás: használjunk színes mázakat és cukorkákat, hogy a végeredmény különleges legyen! Plusz tipp, hogy akár kis fóliazacskókba csomagolva, akár kedves DIY ajándékként is adhatjuk.

 

DIÓS HÓKIFLI – OMLÓS ÉDESSÉG A HAGYOMÁNYOK KEDVELŐINEK

A diós hókifli egyszerű, de annál finomabb sütemény, amely a nagymamák klasszikus receptjeit idézi. A puha, omlós kifliket porcukorral meghintve szinte elolvadnak a szánkban és egy karácsonyi fémdobozban tárolva igazán sokáig megmarad (kivéve, ha nem fogy el hamarabb).

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Porcukor a hempergetéshez

Elkészítés:

A lisztet, a darált diót és a porcukrot keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a vajat és a vaníliás cukrot, majd gyúrjuk össze, amíg homogén tésztát kapunk. Vegyünk egy kisebb adag tésztát, és formázzunk belőle kis kifliket, majd helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 170 °C-on 10-12 percig, amíg enyhén arany barnák nem lesznek. Még melegen forgassuk meg a kifliket porcukorban, hogy szépen bevonja őket.

 

CSOKOLÁDÉVAL MÁRTOTT NARANCSHÉJ – GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ, ELEGÁNS DESSZERT

Ez az egyszerű, mégis különleges desszert garantáltan lenyűgözi a vendégeket, és ajándéknak is kiváló. Az édes csokoládé és a narancs fanyar íze pedig tökéletes párost alkot.

 

Hozzávalók:

  • 2-3 db narancs héja
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl víz

Elkészítés:

Hámozzuk meg a narancsot, majd vágjuk a héját vékony csíkokra. Áztassuk hideg vízbe 1-2 órára, hogy az esetleges keserű íz eltűnjön. Forraljunk fel 2 dl vizet a cukorral, majd tegyük bele a narancshéjcsíkokat. Főzzük alacsony lángon kb. 20 percig, amíg a héjak megpuhulnak, és cukros bevonatot kapnak. Vegyük ki a narancshéjakat, és hagyjuk megszáradni egy rácson. Közben olvasszuk meg az étcsokoládét gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben. Mártsuk bele a narancshéjakat félig, majd helyezzük őket sütőpapírra, amíg a csokoládé megdermed.

Ezek az elegáns csokoládés narancshéjak remekül mutatnak egy szép tálban, és ízük garantáltan különlegessé teszi az ünnepi asztalt.

 

A karácsonyi sütemények nemcsak a vendégeinknek okoznak örömet, hanem az elkészítésük is különleges élmény, amely még inkább összehozhatja a családot és a barátokat is. A mézeskalács a gyerekek kedvence, ahol a díszítés kreatív játékká válik, a diós hókifli a hagyományokat idézi, míg a csokoládéval mártott narancshéj gyors, de elegáns megoldás az ünnepi időszakra. Ezekkel a receptekkel könnyen és gyorsan varázsolhatunk finomságokat az asztalra, miközben közös élményeket is szerezhetünk a szeretteinkkel. Merítsünk ihletet, és készítsük el ezeket a finomságokat, hogy az idei karácsony még édesebb legyen!