Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Hogyan készítsünk finom karácsonyi menüt?

Hogyan készítsünk finom karácsonyi menüt?

A karácsony egyik legmeghatározóbb része a közös ünnepi vacsora, amely lehetőséget ad arra, hogy a család apra-nagyja és a barátok is együtt lehessenek. Az ünnepi menü összeállítása azonban minden háziasszony számára izgalmas kihívás: az ételek legyenek különlegesek, mégis könnyen elkészíthetők, és természetesen az alapanyagoknak is elérhetőknek kell lenniük.

A karácsony nem csupán az ajándékokról és a meghitt családi pillanatokról szól, hanem az ünnepi asztalra kerülő finom fogásokról is. A karácsonyi menü összeállítása sokak számára azonban kihívás, hiszen az ételeknek egyszerre kell különlegesnek, ízletesnek és lehetőség szerint egészségesnek lenniük. Úgyhogy összedugtuk mi is a fejünket házon belül és adunk pár ötletet, mi kerüljön az asztalra. Az alapgondolatunk természetesen az volt, hogy használjunk természetes, egészséges hozzávalókat.

 

HAGYOMÁNYOS, DE EGÉSZSÉGES KARÁCSONYI MENÜ

Valljuk, hogy karácsonykor nem kell mindig a legnehezebb, legzsírosabb ételekkel készülnünk, hiszen érdemes ezekben a napokban is odafigyelni egészségünkre, még ha nem olyan könnyű. Egy-egy olyan ételt választottunk menüsorunkba, amely lehet az év bármelyik napján az asztalon, de ha egy kicsit jobban odafigyelünk a tálalásra, akkor egy kis pluszt és ünnepélyesebb hangulatot is becsempészünk a menüsorba.

 

Tárkonyos lencseleves

A lencsét nem feltétlenül kell csak Szilveszter estéjén elkészítenünk, hiszen egy egészséges alapanyagról van szó, amelyből bármikor ínycsiklandozó ételt tudunk készíteni, így például karácsonykor is. A lencseleves pedig nemcsak finom, hanem a gazdagság és a bőség szimbóluma is, így karácsonyra is tökéletes választás.

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl joghurt vagy növényi tejföl
  • 1 evőkanál tárkony
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  • Áztassuk be a lencsét 1-2 órára, majd főzzük puhára sós vízben.
  • Közben dinszteljük meg a hagymát, a fokhagymát, és adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket.
  • Öntsük fel a főtt lencsével együtt, és ízesítsük tárkonnyal, sóval, borssal.
  • A joghurtot adjuk hozzá a végén, hogy krémesebb legyen.

 

Mézes-mustáros pulykamell édesburgonyával

Ez a fogás egyszerű, mégis elegáns, ráadásul könnyedebb, mint a hagyományos zsíros húsételek.

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulykamellfilé
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 2 nagy édesburgonya
  • Só, bors

Elkészítés:

  • A pulykamellet szeleteljük, sózzuk, borsozzuk.
  • Keverjük össze a mézet, a mustárt és a rozmaringot, majd kenjük be vele a húst.
  • Az édesburgonyát hámozzuk meg, szeleteljük, és helyezzük tepsibe a hússal együtt.
  • Süssük 180 °C-on kb. 35-40 percig, amíg a hús omlós lesz, az édesburgonya pedig aranybarnára pirul.

 

Almás-diós rétes

Az almás-diós rétes igazi klasszikus, amely könnyen elkészíthető, és természetes alapanyagokat használ.

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 4 nagy alma
  • 10 dkg darált dió
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítés:

  • Az almát reszeljük le, keverjük össze a darált dióval, a mézzel és a fahéjjal.
  • A réteslapokat fektessük ki, kenjük meg olvasztott vajjal, majd helyezzük rá a tölteléket.
  • Tekerjük fel, és süssük 180 °C-on kb. 25 percig, amíg ropogós nem lesz.



HALAS KARÁCSONYI MENÜ

Sajnos idehaza a halfogyasztás még mindig nagyon alacsony, pedig számos édesvízi halat tudunk vásárolni ma már és a sós vizűeket is előszeretettel választhatjuk az ünnepi asztalunkra. Ez egy igazán könnyű, egészséges menüsor, amelyet bátran vegyíthetünk is akár az előző sorral.

 

Fokhagymás garnéla rukkolával

Ez a könnyed előétel különleges ízeket hoz az asztalra, miközben rendkívül gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 25 dkg garnélarák
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor rukkola
  • Citromlé

Elkészítés:

  • Az olívaolajon pároljuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a garnélát, és süssük 2-3 percig.
  • Tálaljuk friss rukkolával és egy kevés citromlével megcsepegtetve.

 

Sütőben sült lazac citromos-spenótos quinoával

Ez az étel egyszerre egészséges és látványos, ráadásul a lazac omega-3 zsírsavakkal gazdagítja az ünnepi menüt.

Hozzávalók:

  • 4 szelet lazacfilé
  • 1 citrom
  • Só, bors
  • 25 dkg quinoa
  • 20 dkg friss spenót
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  • A lazacfiléket sózzuk, borsozzuk, majd sütőben 180 °C-on süssük 20 percig.
  • Közben főzzük meg a quinoát, és keverjük össze a párolt spenóttal, egy kevés olívaolajjal és citromlével.
  • A lazacot a citromos quinoával tálaljuk.

 

Narancsos-gyömbéres panna cotta

Ez a könnyű desszert friss és üde lezárása a halas menünek.

Hozzávalók:

  • 4 dl kókusztej vagy tejszín
  • 1 narancs héja és leve
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál méz
  • 1 tasak zselatin

Elkészítés:

  • A tejszínt forraljuk össze a narancshéjjal, gyömbérrel és mézzel.
  • Oldjuk fel benne a zselatint, majd töltsük poharakba, és tegyük hűtőbe 3-4 órára.
  • Friss narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.



Az ünnepi menü elkészítése nemcsak a családtagok ízléséről szól, hanem a gondoskodás és a szeretet kifejezéséről is. A hagyományos, halas menüink mind könnyen elkészíthetők, egészséges alapanyagokat használnak, és garantáltan lenyűgözik majd a vendégeinket. Próbáljuk ki ezeket a recepteket, és varázsoljuk az idei karácsonyt igazán emlékezetessé!