Fehér fűzfa: a fájdalomcsillapító fakéreg
A fehér fűzfa gyógyító erejével már őseink is tisztában voltak, a népi gyógyászatban előszeretettel használták gyulladáscsökkentésre, fájdalomcsillapításra, valamint a köszvénytől az ételmérgezésig a legkülönfélébb betegségek gyógyítására.
A többnyire Európában elterjedt fehérfűz kérgét ma is igazi csodaszerként tartják számon.
A gyógynövény titka abban rejlik, hogy nagyon hasonlít az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítóhoz, az aszpirinhez, ugyanis ahhoz hasonlóan a szalicil egyik természetes forrása.
Hatóanyagai között megtalálhatóak még a glikozidok, katekin-csersav, oxalátok, a gyanta, és különböző enzimek.
A következő területeken fejti ki leginkább gyógyító hatását:
- Enyhíti a fejfájást
- Gyógyítja a heveny izomfájdalmat (pl.: hátfájás, nyakfájás)
- Csillapítja a lázat
- Segít lelki a lelki feszültség, stressz enyhítésében
- Hasznos a nyáktömlőgyulladás, a reuma, az idegfájdalmak és sok más szövetgyulladással járó betegség megelőzésében vagy kezelésében
- Enyhíti a menstruációs görcsöket
- Megakadályozza az egyik prosztaglandin - egy hormonszerű vegyület- gyulladást és fájdalmat okozó termelődését
A fűzfakéreg-kúra alkalmazása abszolút ellenjavallt terhes és szoptató nőknek, gyomorfekélyben szenvedőknek és vérhígító gyógyszereket használó személyeknek.
Fűzfakéreg tea elkészítése
Két bő teáskanál fűzfakérget forrázzunk le 200 ml vízzel. Fedjük le, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Szűrjük le és már fogyaszthatjuk is. Napi ajánlott adag 2-3 csésze fűzfakéreg tea.