Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az utóbbi években egyre gyakrabban halljuk, hogy valaki nem fogyaszthat bizonyos élelmiszereket, mert „érzékeny rá” vagy „allergiás”. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy az ételallergia és az ételintolerancia nem ugyanaz, és a különbség nemcsak orvosi szempontból, hanem a mindennapi életminőségünk szempontjából is fontos.

Az utóbbi időben egyre többen jelzik, hogy bizonyos ételeket nem tudnak fogyasztani, vagy ha mégis, akkor gyógyszert kell bevenniük, de van olyan is, akinek örök életre száműznie kell egy-egy ételt az étrendjéből. Nem mindegy azonban, hogy miről beszélünk pontosan, hiszen az ételallergia és az ételintolerancia is kellemetlen tüneteket okozhat, mégis könnyű őket összekeverni. Ugyanakkor a kezelés, a megelőzés és a hosszú távú következmények szempontjából kulcsfontosságú, hogy tudjuk, melyik problémával állunk szemben. Úgyhogy nézzük is meg, mi a különbség az ételallergiák és az ételintoleranciák között, melyek a leggyakoribb tünetek, és hogyan tudjuk természetes módszerekkel támogatni a szervezetünket.



ÉTELALLERGIA

Az ételallergia az immunrendszer túlzott reakciója egy adott étel egyik összetevőjére – legtöbbször általában egy fehérjére. Ilyenkor a szervezet úgy érzékeli az adott anyagot, mintha az veszélyes lenne, és beindítja a védekező mechanizmust. Ez a reakció azonban életveszélyes is lehet, mivel az immunrendszer hisztamint szabadít fel, ami hirtelen és erőteljes tüneteket okozhat.

 

Leggyakoribb allergének:

  • tejfehérje
  • tojás
  • mogyoró, diófélék
  • hal, rákfélék
  • szója
  • búza (glutén esetén különbség van az allergia és cöliákia között)

 

Tünetek, amelyek ételallergiára utalhatnak:

  • hirtelen fellépő csalánkiütés, bőrpír
  • ajkak, nyelv vagy torok duzzanata
  • hányinger, hányás, hasmenés
  • légzési nehézség
  • súlyos esetben anafilaxia, ami sürgős orvosi beavatkozást igényel

 

FONTOS: már kis mennyiségű allergén is elég lehet a reakció kiváltásához, és az érintetteknek élethosszig kerülniük kell az adott élelmiszert.



ÉTELINTOLERANCIA

Az ételintolerancia nem az immunrendszert érinti, hanem az emésztőrendszer válasza egy adott élelmiszer-összetevőre. Ebben az esetben a szervezetünk nem tud megfelelően lebontani egy adott anyagot (pl. enzimek hiánya miatt), ami lassabb, elnyújtottabb tünetekhez vezet. Bár nem életveszélyes állapotról van szó, mégis nagyon kellemetlen lehet, és hosszú távon ronthatja az életminőséget.

 

Gyakori intoleranciát kiváltó anyagok:

  • laktóz (tejcukor)
  • fruktóz (gyümölcscukor)
  • glutén (bár cöliákia nem intolerancia, mégis hasonló étrendi kihívásokkal jár)
  • élelmiszer-adalékanyagok, például tartósítószerek, színezékek

 

Tünetek, amelyek ételintoleranciára utalhatnak:

  • puffadás, gázképződés
  • hasi görcsök
  • hasmenés vagy székrekedés
  • fáradtság, ingerlékenység
  • fejfájás, migrén

 

FONTOS KÜLÖNBSÉG: az intolerancia tünetei több órával az étkezés után is jelentkezhetnek, és gyakran összekeverik őket más emésztési problémákkal.



HOGYAN TUDJUK MEGKÜLÖNBÖZTETNI A KETTŐT?

A két állapot közötti legnagyobb különbség az, hogy az allergia azonnali és immunológiai választ vált ki, míg az intolerancia emésztési eredetű és enyhébb, fokozatos tüneteket okoz. Érdemes étkezési naplót vezetni azért, hogy összefüggést találjunk az elfogyasztott ételek és a tünetek között. Allergia esetén érdemes vérvizsgálatra vagy bőrtesztre jelentkeznünk, ha pedig az intolerancia gyanúja áll fenn, akkor érdemes laktóz- vagy fruktóz-tolerancia tesztet végeztetni.

 

Természetes megoldások és megelőzés

Ha felismerjük, hogy érzékenyek vagyunk bizonyos ételekre, a legfontosabb lépés az elkerülés. Azonban a szervezetünket természetes módon is támogathatjuk:

  • Probiotikumok alkalmazása, amelyek erősíthetik a bélflórát, segíthetnek az emésztés javításában.
  • Gyulladáscsökkentő gyógynövények, mint például a kurkuma, kamilla vagy az édesgyökér is nyugtathatják a bélrendszert.
  • Emésztőenzimek, amelyek segíthetnek lebontani a problémás tápanyagokat, különösen laktóz érzékenység esetén.
  • C-vitamin alkalmazása, amely természetes antihisztaminként csökkentheti az allergiás tüneteket.

Ami a legfontosabb, hogy mindig figyeljünk az összetevőlistákra, és válasszunk tiszta, adalékanyag mentes élelmiszereket, különösen, ha tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk bizonyos összetevőkre.



Étkezéseink nemcsak táplálják a testünket, hanem hatással vannak a közérzetünkre, az energiaszintünkre és az egészségünkre is. Épp ezért fontos, hogy felismerjük, ha egy adott étel problémát okoz számunkra – legyen szó allergiáról vagy intoleranciáról. A különbségek megértésével, az okok feltérképezésével és természetes megoldások bevezetésével javíthatjuk az életminőségünket. A legfontosabb, hogy figyeljünk magunkra, és ne bagatellizáljuk el a tüneteket – a szervezetünk mindig jelez, ha valami nincs rendben.

Válasszuk a tudatosságot és a természetes támogatást – így hosszú távon is könnyebben tarthatjuk meg az egészségünket!