Avokádó, az egészséges finomság
Az avokádó Közép-Amerikában honos örökzöld fa, melynek termése tele van fontos tápanyagokkal, ásványi anyagokkal, A, B, C, D, E és K-vitaminban is bővelkedik, s emellett még remek antioxidáns is.
Az avokádó gyümölcs rostot, proteint, és olyan fitovegyületeket (másodlagos növényi anyagok) tartalmaz, mint a glutation, amelyet a test természetes gyógyító anyagaként tartanak számon, a lutein, és a béta-szitoszterol, amely a koleszterinszint csökkentéséért szolgál.
Az avokádó pozitív tulajdonságai mind-mind a mi egészségünket és szépségünket szolgálják. A szépségiparban magjából és gyümölcséből olajat készítenek, amely remek bőrápoló szer, főként a száraz, érzékeny bőrre, sőt, az ekcéma is enyhíthető vele. Az avokádó fogyasztása szív és érrendszeri problémák esetén is javasolt, de ajánlják még alultápláltság és túlsúly esetén is. A gyümölcsben található olajok normalizálják az étvágyat, megerősítik a szervezetet.
Az avokádó több mint 25 féle tápanyagtartalma miatt külsőleg és belsőleg is rengeteg jótékony hatásnak örvend:
- Táplálja a bőrt
- Véd a káros napsugarak ellen
- Megakadályozza a ráncok kialakulását
- Gyógyítja a pikkelysömört
- Kezeli a vesebetegségeket
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Javítja az agyműködést
- Megelőzi az ízületi gyulladást
- Szabályozza a vércukrot
- Megvéd a daganatos megbetegedésekkel szemben
- Javítja a szem egészségét
- Könnyíti az emésztést
Az avokádót rendkívül egyszerűen beépíthetjük a napi táplálkozásunkba. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont szinte vajként lehet kenni, ezért vásárláskor mindenképp kicsit tapogassuk meg. Ha csak kemény gyümölcsöt találunk ne aggódjunk, mert 2-3 nap alatt megérik a konyhánkban és megpuhul. Pirítósra kenve, kevés citromlével vagy fokhagymával, csipetnyi sóval kiváló reggelire, vagy nassolásra.